Preview
Click to preview Fokker F.VII Wegbereider van de wereldluchtvaart Deel 3: Noord-Amerika pocket and trade book

De activiteiten die Anthony Fokker ontplooide in de Verenigde Staten en de geschiedenis van de Amerikaanse Fokkers leveren voldoende stof op voor een aantal prachtige boeken. Het omvangrijke verhaal van de Amerikaanse F.Vll's en de daarvan afgeleide Fokker C-2's wordt voor een deel veroorzaakt door een aantal hoogtepunten in de Amerikaanse luchtvaartgeschiedenis: de eerste vlucht over de Noorpool; de eerste vlucht over de Stille Oceaan en een nieuw wereldduurrecord van ruim 150 uur, om er maar eens een paar te noemen. Met een beetje goede wil is daar de tweede geslaagde non-stop vlucht van New York over de Atlantische Oceaan naar Parijs nog aan toe te voegen.

In tegenstelling tot Europa werd de F.VII in Noord-Amerika slechts mondjesmaat gebruikt voor het burgerluchtverkeer. Vanwege de uitstekende prestaties van het type en de veiligheid van de driemotorige variant werd de F.VII op het Noord-Amerikaanse continent veel meer gebruikt voor allerlei baanbrekende vluchten – of pogingen daartoe.

Aanvankelijk was het niet Anthony Fokker zelf die zijn horizon wilde verleggen naar de Verenigde Staten, maar juist andersom: de Amerikanen benaderden Fokker. Eind oktober 1920 scheepte Anthony Fokker zich in voor een oriëntatiereis door Amerika. Vanaf dat moment zou Amerika zijn derde - na Nederland en Duitsland - vaderland worden. Wilde Fokker met de Amerikanen zaken doen, dan zat er niets anders op dan er een fabriek op te zetten. Het Amerikaanse Fokkerbedrijf kende veel hoogtepunten maar ook diepe dalen. Via een reeks ingewikkelde fusies verdween de naam Fokker rond 1930 van het toneel.

Het boek is geïllustreerd met bijna 300 niet eerder gepubliceerde foto’s.

Deel 1 (Nederland), deel 2 (Europa) en deel 4 (Afrika, Azië, Australië en Zuid-Amerika) verschijnen in 2013.

theowes

About the Author

Theo Wesselink
theowes Haarlem, The Netherlands
Theo Wesselink (1953) werd, zoals zovelen van zijn generatie, al op heel jonge leeftijd door luchtvaartpublicist en –journalist Hugo Hooftman warm gemaakt voor de luchtvaart. Al heel snel concentreerde zijn belangstelling zich op de Nederlandse luchtvaartgeschiedenis. Op 20-jarige leeftijd begon hij onderzoek te doen naar de vliegtuigen van Frits Koolhoven, wat in 1981 resulteerde in het samen met Thijs Postma gepubliceerde boek ‘Koolhoven, vliegtuigbouwer in de schaduw van Fokker’. De samenwerking met Postma werd in de jaren daarna gecontinueerd met de boeken ‘Nederlandse vliegtuigen – alle vliegtuigen ooit in Nederland ontworpen en gebouwd’, ‘Nederlandse vliegtuigen naar buitenlands ontwerp’, ‘Martinair – van rondvluchten tot wereldluchtvaart’ en ‘De vliegende Hollanders – de geschiedenis van de Nederlandse luchtvaart vanaf de eerste vlucht in 1909 tot heden’ tot gevolg’. Zijn tomeloze energie en fanatieke belangstelling bracht hij verder tot uiting in talloze artikelen.

Publish Date  October 15, 2012

Dimensions  Trade  440 pgs Black and White printing (on cream uncoated paper)

Category  History

Comments (0)

Quantity

Blurb Sites

© 2014 Blurb