Preview
Click to preview In perspectief photo book

In perspectief
Fotograferen begon ooit met een vlakke plaat. Daarna kwam de filmrol en nu is er de chip. Maar hoe we ook blijven proberen, door het maken van een foto persen we alles dat in beeld komt plat. Toch, door samenwerking van oog, hersens en kijkervaring kan een ruimtelijk beeld ontstaan. Naast gradaties van licht, kleur en helderheid speelt perspectief daarbij een hoofdrol.
Uit nieuwsgierigheid heb ik vaak de behoefte zaken of dingen vanuit een onverwachte invalshoek te bekijken, soms zo dat onopvallende details meer aandacht krijgen. Net zoals een deelcitaat woorden uit hun verband kan rukken, kan een foto door abstraheren, weglaten of aanpassen een bevreemdend beeld scheppen. Geen leugen, maar ook niet de waarheid.
Architectuur is een onderwerp dat zich bij uitstek leent voor het spelen met richting en diepte. De ruimtelijke indruk die we krijgen bij het bekijken van een foto is meestal wonderlijk compleet en natuurgetrouw. Soms echter blijft er wat te raden en een enkele keer worden we op het verkeerde been gezet. In dit boekje is een aantal foto's bijeen gebracht waarvan de ruimtelijke interpretatie verwarrend kan zijn. Als de kijker dat een enkele keer ook zo ervaart, is mijn opzet geslaagd.

BoudewijnS

About the Author

Boudewijn Swanenburg
BoudewijnS Leiden, ZH, Nederland

Geboren 1941 te Gouda.
Middelbare school in Den Haag en Leiden. Gepromoveerd Rijksuniversiteit Leiden, 1971.
Gewerkt bij SRON (en voorgangers).

Publish Date  May 20, 2014

Dimensions  Large Square  22 pgs   ProLine Uncoated Paper

Category  Architecture

Tags  , , , , ,

Comments (0)

Instant PDF version
Quantity

Blurb Sites

© 2014 Blurb